Halk sandığa koştu, 'numara şartı' seçmeni mağdur etti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Mart 2009 05:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) oy kullanmak için getirdiği TC numaralı kimlik şartı binlerce seçmeni mağdur etti. Seçim günü birçok vatandaş kimlik çıkarmak için önce nüfus müdürlüğüne, sonra sandığa gitti.

Bir önceki genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı referandumunda kayıtlı oldukları adreslerinden taşınan seçmenler de mağdur oldu. Binlerce kişi, kayıtları yeni adreslerine taşınmadığı için oy kullanamadı. Problemin YSK'dan kaynaklandığı kaydedildi. Adres değişikliğinin, muhtarlıklar dışında nüfus müdürlüklerine de bildirilmesi gerektiğini zamanında duyurmayan YSK, binlerce seçmeni zor durumda bıraktı. Birçok sandıkta tartışma yaşandı. Yine de sıkıntılara rağmen seçmen akın akın sandığa gitti. Türkiye genelinde 48 milyon 468 bin seçmenin oy kullandığı seçimlerde katılım oranı da yüzde 77'yi geçti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) adrese dayalı kayıt sistemini kabul etmesinin ardından çıkan aksaklıklar ve oy kullanmak için getirdiği TC kimlik numaralı kimlik şartı binlerce seçmeni mağdur etti. Seçim günü birçok vatandaş kimlik çıkarmak için önce nüfus müdürlüğüne, sonra sandığa koştu. 22 Temmuz 2007 genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı referandumunda kayıtlı oldukları adreslerinden taşındıkları halde binlerce kişi, kayıtlarının yeni adreslerine taşınmadığını gördü. Bunun sebebi ise adres değişikliklerinin muhtarlıklar dışında nüfus müdürlüklerine de bildirilmesi gerektiğine yönelik duyuruların YSK tarafından yeterince yapılmaması.

Üsküdar Bulgurlu'da oturan Selim Korucu da bu mağdurlardan biri. Seçimlerden iki gün önce, internette yaptığı araştırmada, kaydının yeni adresine taşınmadığını gören Korucu, oy kullanmak için eski semti Güngören'e geldi. Yaptığı adres değişikliğini muhtarlığa bildirmesine rağmen hüsran yaşayan Korucu, "Biz, taşındıktan sonra nüfus müdürlüğüne müracaat edileceğini bilmiyorduk. Bu duyuru bizim gibi binlerce insana da ulaşmadı. Yaşadığımız bir başka sürpriz de oyumuzu eski yerde kullanmamız oldu." şeklinde konuşuyor. Ancak herkes Selim Korucu kadar şanslı değil. Özellikle 21 Ekim 2007'de yapılan cumhurbaşkanlığı referandumundan sonra şehir değiştiren çok sayıda insanın kaydı, Selim Korucu'nun benzeri bir sebeple yeni adresine taşınamadı. Bu sebeple oy vermek için şehirlerarası yolculuk yapma gücü olmayan ya da bu zahmete katlanamayan seçmenler de, sandığa gitmek yerine seçim sonuçlarını izlemekle yetindi.

YSK'nın adrese dayalı kayıt sistemindeki hatalar bununla da sınırlı değil. YSK'nın seçmen listesine giren yanlış kayıtlar da vatandaşları zor durumda bıraktı. Ahmet D. de bu hatanın bedelini ödeyenlerden biri. Başka adreste oy kullanan Ahmet D., "YSK'nın hatalı uygulaması yüzünden tanımadığım muhtar adayı için oy kullandım." diyerek, isyan ediyor.

YSK'nın oy kullanmak için getirdiği TC kimlik numaralı kimlik şartı vatandaşın duyarlılığı ve nüfus personelinin çalışmasıyla çözüldü. Seçim günü de TC kimlik numarası olmayan vatandaş önce nüfus müdürlüğüne, sonra sandığa gitti. 15 günde milyonlarca kişi kimliğini yeniledi veya nüfus kayıt örneği aldı. İstanbul'da cumartesi ve pazar günü 45 bin nüfus kayıt örneği 3 binin üzerinde nüfus cüzdanı verildi. Toplamda 584 bin İstanbullu TC kimlik numarası sorununu çözdü.

Oy kullanmak engelli için çileye dönüştü

Sandık başında oy kullanmak engelli vatandaşlar için çeşitli zorluklarla gerçekleşti. Engellilerin oylarını rahatlıkla kullanması için bütün imkânlarının seferber edilmesi gerekirken bu durum yaşanmadı. Engelli vatandaşlar, bazı seçim kurulu görevlilerinin tutumu sebebiyle karga tulumba taşınarak üst kata çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber